6-24 AYLIK BEBEKLERİN BESLENMESİ

Doğumdan itibaren bebeğin 4-6 aylık oluncaya kadar, yalnız anne sütü ile beslenmesi durumunda; tek başına anne sütü bebeğin tüm gereksinimlerini; enerji, protein, vitaminler ve temel mineral ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.

Bebeklerde 4. aydan önce tamamlayıcı besin olarak (adapte mama hariç) hiç bir gıda başlanılmamalıdır. 4 cü aydan sonra bebekte ihtiyaç var ise ek gıda başlanabilir. Eğer gereksinim yok ise, her şey iyi gidiyor ve bebeğin kilo alımı da çok iyi gidiyor olsa bile, 6cı aydan sonra mutlak ek gıda başlanmalıdır.

Erken doğan bebeklerde (prematürelerde) tamamlayıcı gıdaların başlatılmasında düzeltilmiş yaş kullanılmalıdır. Düzeltilmiş yaş 3 ay olması durumunda (düzeltilmemiş yaş 5-8 aylık iken) katı gıdalar başlanılması uygundur.

Bebeklere 4-6 aydan sonra, anne sütüne ilaveten ilk başlanması gereken ek gıda konusunda dünyada fikir birliği yoktur. Başlanacak ek gıda ülkeye, yöreye, geleneklere, aileye, sosyoekonomik yapıya ve bebeğin durumuna göre değişmektedir. İlk başlanacak ek gıda meyve suyu-püresi, sebze çorbası-püresi, muhallebi, yoğurt olabilmektedir.

Doğal beslenen ve sadece anne sütü alan bebeklerde:

6. aydan sonra anne sütüne ek olarak sebze çorbası- püresi  başlanmalıdır ve sonra sebzenin içine gluten ihtiva etmesi nedeniyle ekmek kırıntısı veya irmik veya bulgur ilavesi yapılır. Sebze püresi tamamlayıcı gıda yalnızca 1 öğün verilmelidir.  Bebek 6-7 aylar arası 5-6 öğün anne sütü  ve 1 öğün ek gıda almalıdır.

7. ay anne sütüne+sebze püresine ek olarak meyve püresi ve yoğurt başlanması, ayrıca önceden başlanılmış sebze püresi içersine et (kıyma), pirinç ve kırmızı mercimek ilavesi uygundur. Bebek anne sütüne ilaveten bu dönem sebze püresi, meyve püresi, yoğurt şeklinde 2-3 öğün birbirinden farklı tamamlayıcı gıda alması uygundur. Bebek 7-8 aylar arası 5 öğün anne sütü 2 öğün ek gıda almalıdır.

8. ay anne sütü ve 7. ayki tamamlayıcı gıdalara ek olarak kahvaltı başlanması  uygundur. Bebek 8-9 aylar arası 4-5 öğün anne sütü, 3 öğün ek gıda almalıdır.

9. ay anne sütü ve 8. ayki tamamlayıcı gıdalara ek olarak balık, her türlü kuru baklagiller (nohut, kuru fasulye, mercimek, soya fasulyesi) ve muhallebi başlanması (4-5 öğün tamamlayıcı gıda) uygundur. Bebek 8-9 aylar arası 3-4 öğün anne sütü 4 öğün ek gıda almalıdır.

10. ay anne sütü ve 9. ayki tamamlayıcı gıdalar, ayrıca ilaveten tuzlu,yağlı olmamak koşulu ile sofrada ev yemeklerinin ezilerek verilmesi (4-5 öğün tamamlayıcı gıda) uygundur. Bebek 10. aydan sonra 3 öğün anne sütü 5 öğün ek gıda almalıdır.

Doğal beslenen ve sadece anne sütü alan bebeklerde beslenme aralıkları 3 saat olmalıdır. Anne sütüne ilaveten mama alan bebeklerde bu beslenme şekli 1 ay öne çekilmelidir.

1 yaşından sonra çocuklar 3 öğün anne sütü, 3 ana öğün( uygun hazırlanmış sofra yemekleri) ve 2 ara öğün olacak şekilde ve erişkin besin menüleriyle beslenebilirler. Bu dönem çocukların dengeli beslenmesi için anne sütüne ilaveten her gün süt grubu(mama, süt, yoğurt, peynir, muhallebi), et grubu (et, tavuk, karaciğer, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagiller), tahıl grubu (ekmek, makarna, erişte, pilav, şehriye), sebze ve meyve grubu yiyecekleri tüketmeleri gereklidir. 

DEVAMI

Site içeriğinde bulunan yazı ve makaleler bilgi sağlamak içindir.
Hekim hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez